Συμβουλευτική εφήβων
Η συμβουλευτική εφήβων συνίσταται σε μια διαδικασία ψυχοεκπαίδευσης προς την ενηλικίωση και την διαμόρφωση της ταυτότητας του ατόμου.
Προηγείται πάντα η συνάντηση με τον γονέα ή τον κηδεμόνα του εφήβου και έπειτα ακολουθούν ατομικές συναντήσεις μόνο με τον έφηβο ενώ καθίσταται σαφές ότι η σχέση θεραπευτή – εφήβου είναι αποκλειστική και μοναδική και δεσμεύεται από τις αρχές του απορρήτου / Κανόνες Δεοντολογίας.
Οι συνηθέστερες δυσκολίες με τις οποίες οι έφηβοι έρχονται αντιμέτωποι είναι:
α) Σχέσεις με συνομιλήκους (απόρριψη, συγκρούσεις, σεξουαλικότητα),
β) Προβλήματα συμπεριφοράς (επιθετικότητα, αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, παθολογική χρήση ουσιών και εξαρτήσεις, αποφευκτική συμπεριφορά, απομόνωση),
γ) Κρίσεις άγχους, ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, κοινωνική φοβία,
δ) Διαταραχές στην πρόσληψη τροφής,
στ) Ψυχοσωματικά προβλήματα,
ε) Σχολική απόδοση, επαγγελματικός προσανατολισμός.
Ο στόχος της θεραπευτικής διαδικασίας είναι να υποστηρίξει τον έφηβο, να τον συντροφεύσει με έναν υγιή τρόπο στην μετάβαση προς την ενηλικίωση. Ο θεραπευτής έχει συνήθως τον ρόλο του double, ενός ενισχυμένου Εγώ, που στέκεται διακριτικά δίπλα στον έφηβο σαν ένας έμπειρος συνοδοιπόρος και τον ενθαρρύνει να αναπτύξει δεξιότητες και στρατηγικές που θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει με αυθορμητισμό θέματα και δυσκολίες που προκύπτουν από τις σχέσεις του με την οικογένεια, τους συνομιλήκους, το σχολείο. Θα καταστεί αρωγός στη δημιουργία θετικών και ισχυρών προτύπων που θα βοηθήσουν στη δόμηση μιας σταθερής εικόνας του εαυτού και του κόσμου, και θα αυξήσουν τα κίνητρα για δράση προς την επίτευξη (νέων) στόχων.